Als u mensen hoorde praten over 'dikke' of 'dunne' sojasaus, dan hadden ze het waarschijnlijk eigenlijk over donkere vs. lichte sojasaus.
Donkere sojasaus verwijst eigenlijk niet naar de kleur. Het is meestal donkerder dan natuurlijke gefermenteerde sojasaus, maar als je het vergelijkt met het gehydrolyseerde soort (het meest verkochte in de winkels), zal het er qua kleur ongeveer hetzelfde uitzien. Wat donkere sojasaus eigenlijk onderscheidt, is dat het langer is verouderd en melasse heeft toegevoegd, waardoor het dik, kleverig en stroperig is.
Donkere sojasaus smaakt heel anders dan lichte sojasaus, zelfs als het hetzelfde merk is. Donkere sojasaus vervangt in plaats daarvan wat van de zoutheid van lichte sojasaus met zoetheid, en heeft over het algemeen een "brutere" smaak. Het wordt meestal gebruikt als ingrediënt voor het koken, niet als kruiderij. Ik heb gehoord, maar kan niet verifiëren, dat het vaker voorkomt in de Japanse keuken dan andere Aziatische keukens (hoewel ik het met veel succes heb gebruikt in Chinese en Thaise gerechten).
Ik ben veel gewone supermarkten met donkere sojasaus gaan zien, maar tot voor kort was het moeilijk te vinden, tenzij je naar een Aziatische supermarkt ging en in sommige regio's misschien nog steeds moeilijk bent. Tenzij de flacon soepsaus donker zegt, is dit lichte sojasaus.
Je moet de ene niet rechtstreeks vervangen voor de andere.
Wat betreft je opmerking over degene die je hebt gekocht om te 'hot' te proeven - je hebt waarschijnlijk een met chili ingesmeerde sojasaus gekocht of zoiets. Gewone sojasaus (donker of licht) is nooit pittig heet.