Zoals elk ander technisch artefact zijn vliegtuigen een product van compromissen tussen ontwerp, missieprofiel, aerodynamica, vluchtdynamica, structuren, krachtinstallatie, systemen, onderhoudsvereisten, luchthavenvereisten, enz. Zoals blijkt, had Jack Northrop gelijk: Vliegende vleugels en gecombineerde vleugelontwerpen zijn de meest aerodynamisch perfecte oplossing voor subsonische zware vliegtuigen met een toegevoegd voordeel van een zeer lage radardoorsnede die ideaal is voor militaire toepassingen.
Toen ik in 2000 als stagiair bij Boeing in Everett, WA werkte, hebben we het idee overwogen om vleugels te vliegen voor civiel transport. Hoewel de aerodynamica hen erg aantrekkelijk maakt om te ontwerpen en te bouwen, zijn er verschillende extra zorgen die, samen gecombineerd, de verdere ontwikkeling van een civiel transport in deze configuratie afremmen.
GEMAK VAN MONTAGE - Het is gemakkelijker om een semi-monococque romp en vleugelbox te monteren in tegenstelling tot een enkele grote vleugelbox met een binnen cabine.
NOODVACATIE - Het grootste nadeel van grootschalige vliegende vleugels is dat ze minder oppervlakken beschikbaar hebben om inloop- en uitgangsdeuren te maken, waardoor het moeilijk is om het vliegtuig snel te evacueren in een noodsituatie. Als maatstaf kan een A-380 binnen enkele minuten een totaalmanifest van 700 personen evacueren, maar de romp herbergt ook niet minder dan 16 nooduitgangen uitgerust met ontsnappingsslots / vlotten om dit te doen. Dit aantal uitgangen is niet mogelijk op een vliegende vleugel, waardoor het moeilijker en gevaarlijker wordt om een evacuatie uit te voeren in een noodgeval.
GEMAK VAN ONDERHOUD - Conventionele vliegtuigen bevatten hun motoren en systeem in gemakkelijk toegankelijke compartimenten langs de lagere delen van de romp en vleugel of staartkoloms. Op een vliegende vleugel worden deze systemen diep in de structuur begraven waar ze niet gemakkelijk toegankelijk zijn.
LUCHTHAVENFRASTRUCTUUR: Vliegende vleugels zullen zeer grote overspanningen hebben, die de dimensionale grenzen verleggen van bestaande start- en landingsbanen, taxibanen, opritscheidingen, eindpoorten, enz. die grenzen stellen aan routes naar luchthavens die geschikt zijn voor deze vliegtuigen. Dit heeft een directe invloed op de operationele flexibiliteit voor luchtvaartmaatschappijen die maximale routes, grote hoeveelheden betalend passagiersverkeer, enz. Willen maximaliseren.