Kan je ooit een ASI gebruiken om een Ability Score boven 20 te verhogen?

10

Als gevolg van deze deze vraag :

Hoe werkt het verbeteren van een vaardigheidscore boven de 20 op geen enkele manier?

Relevante aanhalingstekens:

Ability Score Increases: Some of these features allow you to increase your ability scores, either increasing two scores by 1 each or increasing one score by 2. You can't increase an ability score above 20. -PHB pg. 15

Manual of Gainful Exercise: ...your Strength score increases by 2, as does your maximum for that score.

Stel dat u een sterktescore van 18 hebt en gebruik een handleiding voor positieve training om deze te verhogen tot 20, kunt u nog steeds niet een ASI gebruiken om deze te verhogen naar 22, ondanks het "maximum" nu 22 zijn? Sterker nog, is 20 zelfs het maximum voor uw bekwaamheidsscore bij het gebruik van items; de quote lijkt alleen van toepassing te zijn op Class Features.

    
reeks Medix2 13.05.2018 / 21:04

2 antwoord

6

RAW

Als u de ASI strikt leest, zou dit niet mogelijk moeten zijn omdat het niet zegt: "U kunt een bekwaamheidsscore boven uw huidige limiet niet verhogen" of iets in deze zin, het zegt gewoon "U kunt" t verhoog [...] boven 20 ".

Regels als (waarschijnlijk) bedoeld

Nu, is het bedoeld? Waarschijnlijk niet.

In de PHB is de enige manier om over je pet te gaan, door Barbarian's Primal Champion-functie, die zich op het 20e niveau bevindt en je daarna geen ASI's meer krijgt.

Dus een mogelijke lezing hiervan is dat het zo geformuleerd is als voor eenvoud, omdat ze de items op DMG niet overwegen.

Het probleem is dat de DMG naar mijn ervaring (meer) vaag is geschreven (dan de PHB), die misschien zelfs opzettelijk is omdat de DM door de DM moet worden gelezen en hij kan beslissen wat hij wil. Dit betekent dat het waarschijnlijk impliciet is dat het verhogen van de maximale score met 2 (tot 22) je toelaat om je stat score te verhogen naar 22 met elk gemiddelde, inclusief ASI.

Een verdere indicatie dat je dit moet kunnen doen, is dat elke manier om je statistieken te verhogen iets zegt in de trant van "tot 20" (AFAIK), in plaats van "tot aan je limiet". Dit betekent dat elke functie die je pet verhoogt niets doet, omdat alles toch in zijn eigen tekst is afgedekt (Ioun Stone als een ander voorbeeld naast ASI).

Voor de duidelijkheid, wat ik hier bedoel is dat er geen reden zou zijn om het te noemen als "uw maximum voor die score neemt toe met 2" in plaats van "tot elke waarde" of "niet hard afgetopt op elke waarde" of iets anders op deze manier als het niet van invloed zou zijn op een ander item of functie.

Over uw laatste vraag

In fact, is 20 even the maximum for your ability score when using items; the quote seems to only apply to Class Features.

Het citaat is een algemene regel. Dit zou echter niet uit moeten maken, want voor zover ik weet, vermelden de items expliciet hun dop (Deck of Many Things 'sterretjescapsules bij 24, Ioun Stones cap bij 20, enz.).

    
antwoord gegeven 13.05.2018 / 22:55
-1

Het lijkt erop alsof je RAW wilt interpreteren (letterlijk versus wat je denkt dat de bedoelde betekenis heeft), als je 20 bent en vervolgens de handleiding gebruikt, verhoog je inderdaad je stat naar 22. Dus als je twijfelt, sla het item op totdat uw stat maxed is.

Vanuit het perspectief van een game-ontwerp is dit echter vervelend en biedt het geen voordeel of een zinvol verschil. Als DM zou ik zeggen dat als je de handleiding op een bepaald punt gebruikt, je je pet verhoogt, en je dus een ASI of prestatie toestaat je tegen die nieuwe pet te stoten.

    
antwoord gegeven 13.07.2018 / 18:49